Om »Sändebudet«, av Yoko Tawada (2020)

I ett framtida, decimerat Japan, där gamlingar inte dör och barnen verkar utgöra en ny sorts människor, tar Yoshiro hand om sitt barnbarnsbarn Mumei. Genom hans tankar vecklas en ofullständig bild av landet upp: en plats där allt är flytande och svårtolkat. Tawada låter tvetydigheten gå genom romanens alla nivåer och skapar därigenom spännande saker.

Knutpunkt, 2025-03-04. Stormaktspolitik och människovärde. Trump 2; Tyskland; åter till Vittangi; kulturens och indierollspelens infrastruktur; barn.

Om stormaktspolitik och människovärde, i skuggan av Trumps tillträde, Tysklands fortsatta stöd till Israel och regeringens långfinger till Kiruna kommun. Dessutom samtal kring konstens syfte och infrastruktur, utifrån Jan Myrdal, Euskefeurat, The Pirate bay och indierollspel. Därtill en hyllning till föreningslivet och några ord om 85 år sedan attentatet mot Norrskensflamman.

Årets böcker 2024

Att läsa är bland det bästa som finns. Att ta in vad en annan människa har funderat över och gå i dialog med det i huvudet, eller tillsammans med andra, är en så magisk sak. Jag läser ganska mycket, både privat och med mina elever. Utöver det tiotal romaner som jag varje år läser medContinue reading “Årets böcker 2024”

2024 års bästa album

Jag älskar musik. Jag älskar att lyssna på musik, både inspelat och live. Jag älskar att spela musik, både själv och inför publik scen. Sedan vi förra året övergav Spotify, för dess utsugning och usla kvalitet, till förmån för Qobuz och Bandcamp, har denna förälskelse spirat. Liksom förra året tänkte jag presentera mina fem bästaContinue reading “2024 års bästa album”

Om »Disciplinerad demokrati«, av Jonas Elvander

Disciplinerad demokrati – EU:s nyliberala historia, av Jonas Elvander (2024)330 sidor, Verbal förlag. På konferensen Marx 2019 lyssnade jag på Costas Lapavitsas, tidigare parlamentsledamot för grekiska Syriza, lägga fram en vänsterlinje mot EU-medlemskap. Jag vill minnas att det var en något obekväm stämning i salen på ABF-huset i Stockholm. Brexit skulle bli verklighet om baraContinue reading “Om »Disciplinerad demokrati«, av Jonas Elvander”

Ett år av krig i Gaza

Efter mer än ett år av krigföring mellan Israel och Palestina och den israeliska invasionen av södra Libanon verkar en vapenvila fjärran. Inte heller finns det någon press på Israel att sluta fred. Fastän folkmordet i Gaza sker öppet inför världens ögon, har Natoländerna slutit upp bakom Israel och fortsatt att utrusta dess armé. Varför då?

Knutpunkt, 2024-10-07. »Vad övrigt är, är tystnad«. Eko-chauvinism (?), Kina, avdollarisering, Northvolts kris och Björn Ranelids betydelse.

En knutpunkt är en »plats där flera stora förbindelseleder möts« (SO). I bloggens sammanhang är det en plats att presentera texter som jag tror kan vara av intresse för andra. 0. Tystnad. I dag har det gått ett år sedan det senaste kriget mellan Israel och palestinierna inleddes. Jag vill be var och en attContinue reading “Knutpunkt, 2024-10-07. »Vad övrigt är, är tystnad«. Eko-chauvinism (?), Kina, avdollarisering, Northvolts kris och Björn Ranelids betydelse.”